Monthly Archives: April 2014

Oprydning i haven

I påskeferien blev der også tid til at rydde op i haven. Alt materiale fra det gamle tag lå overalt i haven og der kan det jo ikke ligge. Så vi gik i gang med at sortere det, lejede en trailer og fik kørt nogle ture til lossepladsen.

Vi havde endda også tid til at rydde lidt op i nogle andre hængepartier, bl.a. komposten. Eller det, der engang har været en kompost, men med årene er blevet til Madam Skrald.

Et af de andre hængepartier – bogstavelig talt – var klatrerosen, som trængte til en kraftig beskæring.

Og jeg fik også fjernet ukrudt mellem fliserne.

… og udenfor hækken:

Taglægning 5/5 – Vindskeder

Vi tog fri i ugen op til påske og har nået en masse, bl.a. den sidste hånd på værket: Vindskederne.

Pyha, hvor var det svært! Der er alle mulige vinkler og mål, man skal holde styr på, da 1° i toppen nemt bliver til centimeter i bunden. Og her vil man gerne have, at det bliver så præcist som muligt, så vindskedernes kant følger tagstenene i lige linje. Men det er nemmere sagt end gjort, når man ikke længere har et ordentligt sted at stå og samtidigt skal holde planken eller et målebånd over hovedet i længere tid.

Så skal de skæres til, og så skal de lige grundes og males inden man kan sætte dem op, og så skal der males igen. 2 gange.

Derefter skal der sådan nogle blik-kapsler på, så man skal også lige finde ud af, hvordan man bøjer sådan noget, så det bliver helt lige.

Vi skulle også have sat brædder op på forsiden, der hvor tagrenderne skal hænge på. Sternbrædder hedder det vist nok. Måske.

Men til sidste lykkedes det hele, og det skulle selvfølgelig fejres med en øl og kød på grillen. GOD PÅSKE!

Flere billeder:

Taglægning 4/5 – Tagsten

Så var tiden endelig kommet til at lægge tagsten! Vi havde glædet os meget til dette punkt, da det nu endelig ville begynde at ligne et rigtigt tag igen. Men først skulle vi lige have et ton tagsten op på taget…

Man kan leje sådan nogle bånd, så man kan rulle tagstenene op på taget, men vi besluttede, at det ikke var værd at bruge tid på og at 250 tagsten ikke er så mange. Desuden er crossfit jo også vældigt populært i disse dage, og man siger da ikke nej til en gratis session.

Selve tagstenene var faktisk ikke så svære at lægge, men så var der jo lige den der skorsten igen… Så frem med målebåndet og med en detaljeret skitse i hånden var vi klar til at skære tagsten til, så de passede rundt om skorstene. Bevæbnet med vinkelsliber og hjemmelavet vandkølesystem gik vi i gang. Og det var faktisk slet ikke så svært!

Efter tagstenene var lagt, var der kun bliktaget tilbage på den flade del. Vi markerede de underliggende bærelægter med snor og så skulle de bare skrues sammen. Det var faktisk heller ikke så svært og tog kun nogle timer.

Så er der kun vindskeder og vandbrædder tilbage. (På almindeligt sprog: de der paneler, som skal sidde på kanterne ved gavlen.)

Fortsættelse følger…

 

 

 

 

Taglægning 3/5 – Lægter

Efter tagbrædder og underpap var det tid til lægter. Men på trods af begyndende forår, så kom der pludselig en snestorm som satte projektet på uforventet  hold. Typisk skandinavisk marts-vejr!

Nogle dage senere kom solen endelig frem igen. Og så var det HAMMERTIME! Det kan vel ikke være så svært at hamre et par pinde sammen!?

Men de skal jo også måles op og saves over og alt muligt. Og pludselig var vi nødt til at tænke nogle trin fremad og lave nogle forsøg med tagsten, så vi kunne regne ud, hvor langt listerne skulle være fra hinanden osv. Det gik dog ret godt, lige på nær en enkelt række, hvor vi så bare tilføjede en ekstra og lod den fejlplacerede lægte sidde. Sådan kan det gå.

Tagryggen voldte også lidt problemer, for huset er en smule skævt og hvordan får man sådan en fætter til at sidde fast? Der findes instruktioner for næsten alt, men i dette tilfælde var det faktisk svært at finde en ordentlig anvisning, så vi fandt på en kreativ løsning med metalbånd á la McGyver.

Sikke fint det blev!

Nu følte vi endelig, at vi var klar til det sjove: Tagsten

Fortsættelse følger…

Taglægning 2/5 – Underpap

På den første dag af “nyt-tag-projektet” fik vi fjernet det gamle tag og lagt nye tagbrædder på det flade tag. På den øvre del af taget var de gamle tagbrædder i så fin stand, at vi valgte at beholde dem. Det betød, at vi startede dag 2 med at fjerne bidder af gammelt underpap og søm på de eksisterende tagbrædder, da man ikke vil risikere, at der pludselig stikker et gammelt søm op gennem underpappen. Det er nemlig underpappen, som for alvor holder huset tørt.

Det tog en god del af formiddagen at fjerne alle gamle søm fra tagbrædderne, og efter frokost (som igen bestod af hotdogs) gik vi i gang med at montere tagfoden. Herefter var vi klar til rulle underpappen ud, og heldigvis var det en anden og fungerende (trykluftsdreven) sømpistol , som skulle bruges til dette arbejde og så gik det ellers stærkt! Alligevel blev det endnu en dag med arbejde efter mørkets frembrud, og vi kunne godt se, at den oprindelige plan med at lægge tag på en weekend ikke holdt stik.

Så takket være vores forstående chefer, tog vi fri et par dage midt i ugen for at blive færdige. Nu er det bare sådan, at der sidder en skorsten på huset. Og vi havde glemt at tilføje lidt ekstra længde på underpappen rundt om skorstenen. Så vi gik i tænkeboks og forberedte en minimodel for at se helt nøjagtigt, hvordan vi på den bedst mulige måde kunne skære nogle stykker underpap ud og klistre omkring foden på skorstenen.

Der gik en hel dag med at fikse underpap omkring skorsten og pinpudse alle underpapskanter. Selve underpappen har selvklæbende kanter, men da den optimale “klistretemperatur” helst skal være over 10°, besluttede vi at varme alle overlap med en varmepistol for en sikkerheds skyld, mens alle kanter uden selvklæb skulle have et lag tagasfalt. Håret og bukserne fik vist også en omgang.

Vi havde nu også for alvor forstået, at man ikke bare lige “lægger tag på en weekend”, men nu var det bare lægter og tagsten tilbage og DET kan vel ikke være så svært?!?

Fortsættelse følger…